Wednesday, April 21, 2010

semua yang tebaik untuk anak!

salam...

dah lama juga mak berada dalam dilema untuk mencari kindy yang terbaik buat anak sulong mak si SYAHMI IZZRIQ.. sejak dia mencecah umur 3 tahun mak dh men'survey' kindy2 yang mak rasa sesuai dengan dia.. tetapi amatlah sukar nak memilih... sampai hari ni mak masih berkira2 nak masukkan dia ke kindy yang berteraskan english medium kah? mandarin? islamic? or yang biasa2 ajer.... ermmm... eg: perpaduan,kemas etc..

as he's just 4 years old, ada sesetengah org kata it's too early... hmmmm... mak rasa tkpe.. utk early exposure... yes! kwn2 sebaya syahmi yg dok area umah mak tu still tk dihantar ke kindy oleh parents derang.. tp mak suka dia ke kindy awal... at least he learn something, kat umah dia hanya tgok PHDC and ke playground... at least kt kindy dia boleh belajar menulis, sing a song dan paling penting he could mix around with new friends and he got teacher that he must obey! hehehe... kesimpulannya lebih berdisiplin...

for now mak masukkan dia ke tadika sang kancil bawah kelolaan DBKL.. the fee is cheap.. RM15 permonth.. hehehe... government subsidies... kebanyakan yuran di absorb oleh DBKL... that's why murah kot.. tapi, yang buat mak macam nk tukarkan syahmi ke kindy lain ialah ianya bukan english medium... just a normal kindy, tkde yang kurang rasanya... cuma it's not english medium... yang menjadi pilihan mak ialah genius aulad and krista... ermmm...

for sure apa2 keputusan untuk kindy anak2 perlu mengambil kira;

1. fee - mak mampu dlm RM200 ajer.. hahahaha... tentulah kena match dengan budget bulanan ye tak.. nama pon dh anak 3, kalo syahmi my only child... tentu mak dh anta ke real kids or smart reader... hahahaha...

2. transportation - ni pon penting supaya tidak mengganggu urusan kerja kita... yelahkan, kalo kita nk kena amik kena anta kan susah. kalo tade meeting or outstation insyaAllah boleh... nk harapkan my other half??? ermmm... sorrryyy... he's busy kalahkan minister... so, to be safe biar kindy yang provide transport.

3. learning method ( kalo boleh mak nk anta ke genius aulad.. yelahkan english medium + islamic... mak suke! mak nengok ada semayang jemaah bagai... tp mak suka juga kalo anak mak mix around with other races... 1 malaysia la katakan... mak suke kalo aktiviti nye pelbagai... so far mak tengok krista memenuhi keperluan itu.. lagipon, dalam kelas iqra' @ 8pm, syahmi belajar semayang jemaah dengan kawan2 nya... proud of him cause in this 3 month times he could memories and recite al-fatihah.. syukur sgt.. terang hati anak mak.. so, tkpelah kalo tk gi genius aulad kot..

4. environment - mak suke kalo kindy premises tu bukan shoplot... ermmm... mcm krista ni mak nengok premise nya adalah link-house, corner lot. so, ada space kids nk play around with fresh air(fresh ke??) hehehehe..



so, mcm muktamad je mak nk anta syahmi ke krista lepas ni.. it's within bajet, and the teacher also pleased me.. tk saba nk face to face dengan the teachers.. maybe tomorrow i will visit that kindy with syahmi... moga2 pilihan mak ni tepat.. amin..

4 comments:

mamaMUHAMMAD said...

me a smart reader kindy teacher..actually kindy ni bkn ikut company..based on the way teachers ajar n cara handle the children..so far i've worked in 2 kindy(both a big company)
but most of the teachers amik mudah.that;s not good to our children.hope u get kindy yg sgt suitable with u and your son..hanta anak 2 kindergarten at early age are v good.he can learn his surrounding n he can explore the world.lain la klu we as mother boleh ajar anak kita 100% the way kindy g sedia ada.
p/s:ni bkn nak burukkan mana2 pihak but normally t'y all bermuka2..in front of u they'll b nice..
important thing it's not easy to handle the children..nak perfect tak blh juga.as long as kita percaya qada n qadar..gud luck syahmi mother

izz said...

mamaMUHAMMAD : thanks alot for the info.. yes true! tu yg i kata moga pilihan i tepat... huhu... risau jugek.. i tawar hati dgn kindy sekarang sbb one of the teacher said this to one of the student "patutlah otak lembap, pagi2 makan masak lemak" aduh! sakit nye hati i dengar... yg buat i lebih terkilan ialah she's aware there were a few number of parents outside the premis by the time she said that... huhu

Ms Pearl said...

hehehehh english teacher kat smart reader pun bukan semua BAGUS.

berdasarkan pengalaman I la yang dah sekolah kan anak selama 4 bulan :D

but ituew tak penting yang penting PD ada kawan ramai and boleh lompat lompat and nyanyi kat sekolah

time to have fun :D

izz said...

ms pearl : tulakan nyiah.. susah nk ckp sbb we are not there while they are at school.. tkkan nk dok dlm class nengok derangkan.. tawakkal jelah.. at least there is sumthing they learn.. ermmm