Thursday, April 8, 2010

government teruk??

salam...

dah lama mak nk sembang pasal ni... pasal orang2 yg keje gomen.. (singkatan government) vs dgn keje swasta.. for me, dua2 ada pro n cons kan.. ada sesetengah org nk secure masa dpn memilih gomen... mak adalah antaranya.. sbb mak dulu stat dgn keje swasta gaji yg derang bagi lagi murah dari gaji gomen, pastu tenaga kita diperah habis-habisan.. kalo ot tade claim. gi site pon tade claim. gaji nett blom tolak epf socso.. tp maybe mak keje dgn company yg kurang dikenali kot.. pastu owner nye plak bangsa ca ya nun alip... ermm.. pasti kita sedia maklum, diskriminasi sket.. tp, thumb up utk boss mak sbb dia banyak ajar mak...

lebih kurang 3 tahun lps grad mak dpt keje gomen ni ha.. alhamdulillah... sblom mak masuk gomen mak ada dengar rumours yg staf gomen ni makan gaji buta! mane ada keje! asyik kuar site tp end up bersoping... hahahaha.... bila mak dh masuk ke dalam bidang ini mmg sesetengah nya betul dan sesetengahnya SALAH! tak sume staff begitu. kerajaan kan besar, so banyak cawangan, unit, seksyen bla bla bla.. ada pengurusan, ada rekabentuk, ada kewangan bla bla bla.. so, ikutlah! kalo dok kat unit yang busy mmg busy nauzubillah! especially bahagian rekabentuk, pengurusan pon busy jugek buat paper work n reports! see, jangan hanya menghukum jika tak tahu apa sebenarnya yang berlaku..
staf tak busy dan sembang2 mungkin time tu keje dia dah siap or tak urgent.. itu mak la kan. kalo tak busy ada je aktiviti sampingan.. kalo busy mmg tk makan tk minum.. sila paham ye.. ermm... kawan mak yg keje bank pon kadang ada je masa kuar soping kejap! it's too subjective! kalo org yg tk buat keje and salu ilang, it's all about attitude! nothing to do with gomen okeh! maklum la, skang pembangkang dok hentam kerajaan dengan pelbagai alasan yg tk munasabah dan kebudak-budakan.. ada je salah kerajaan.. ermm.. kalo derang memegang tampuk kerajaan boleh jamin ke derang leh buat seperti yang di omongkan eh?? wallahualam...

berbalik kepada keje mak tadikan... dulu, sebelum gomen memberikan ruang kepada syarikat perunding swasta utk turut serta dalam projek kerajaan mak sgt jrg dengar masalah dlm pembinaan.. runtuh, retak, tak siap ikut masa bla bla bla.. bila dh bagi peluang macam2 hal berlaku.. tp yg disalahkan tetap gomen... aduhai... padahal masyarakat x tau bahawa dalam kontrak perunding itulah yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas rekabentuk dan semua berkaitan projek sbb gomen pay u ma!.. tp tetap kami yg bersalah.. camno???

eh, mak pon tk bape pandai nk citer lebih2.. cuma mak nk nasihatla dgn org yg keje swasta yang gaji banyak tu kan... jangan la perlecehkan kami yang keje gomen ni.. kalo kami tk turut serta membantu kerajaan takdela pesat membangun tanah air tercinta ini.. dh sedia maklum gaji kami ni tk bape banyak dan naik pon ciput je annually.. so, bila diumumkan naik gaji sket tu jangan la panas punggong weh! sian posmen gaji RM610... mana la nak cukup zaman la ni.. fikirla sket... jangan dok hentam aje apa2 keputusan kerajaan, selidik dulu! jangan dok ikut sangat kepala pembangkang tu... sume org buat tak betul! dia aje yang betul! pastu janganla anggap org keje gomen tade class weh!!! skang level mcm mak pon dh buleh cecah wages 3k tau... jgn buat leceh... hehehehe.... itu sume rejeki dari Tuhan kan kan....

gambar selingan lagik! ni mak amik pagi tadi.. huwaaaa... pes time pake sunglasses dgn tudung cenggini... auuuwwwwww.. bolehla tahannnnn..

7 comments:

Nurul said...

no..no..no..betul kata ko, kejer gomen nih bergantung la pada bahagian mana kita bertugas. Dpt yg santai, snatailah..dapat yg bz, memang bz giler...pastu bergantung jugapada macam mana cara kerja pegawai atasan kita...

izz said...

ye.. betol sekali tu puan nurul... jgn menghukum kalo tk tahu kan kan kan.. =)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hye.. salam kenal.. =D
mak pun kije gomen nyah..;p
hahha, btol la tu.. most people salu ckp org gomen mkn gaji buta..
bkn org lain, salu fight ngan somi kes tu.. hihih, lantak la bute ke ape.. yg penting kite kije cara halal.. :)

Mummy said...

salammm.betul tu kak...tak sumer org keje gomen nih keje senang..ada gak yg susah...ada gak dateline..cuma kiter tak mengejar ke untungan..tu sebab nampak macam wat keje sambil lewa jer..depends on ourself gak..ada yg berpendapat yg wat apa keje teruk2 gaji sama gak...
rasanya lepas ni gov kena byr gaji pekerja cam swasta..ada kualiti ada gaji..kalo keje tak bagus, tolak gaji...heheh...

ibu 2AZ said...

pro n kons kan..as for me..private nih..aduhai mcm2 hal..huwaaaaaaaaaa...camne nak buek dah rezki sini..asik elr failed interbiu gomen hehe

cunn aiii..tak mcm anak 3..samalah kite pink jugak ari ni..hehe

izza, nuffnang tuh u kene sign up dulu..pastu baru leh pasang iklan..hehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

salam akak..
kalo akak nk psg ad. tu bleh refer cara2 nya kat http://myrefersites.blogspot.com

izz said...

ina : ooooppppsss sori tau... bkn niat nk kutuk private... just my personal idea...hihi