Sunday, March 1, 2015

no maid allowed

assalamualaikum,
 
pagi ni rasa fresh sikit dari biasa, maksud I fresh dari alahan.. hehehe.. tapi, mata macam mengantuk.. tahan jap, untuk update sikit je pasal maid.. as we know, Republic Indonesia memperketatkan kemasukan warganegaranya untuk bekerja di sini. well, it doesn't bother me right now. why?
 
ok, memang mula2 I nak sangat pakai maid semula setelah Kholimah yang telah bekerja dengan I selama 6 tahun akhirnya buat perangai juga walaupon I rasa family I dah cukup baik sangat dengan dia. ok, cut it off! malas nak ingat dah. let it be. I serahkan segalanya kepada Allah. kerana hanya DIA Maha Mengetahui.

selepas bibikless sejak oktober 2014, encik husband memang dah tak nak pakai maid. tapi, I yang kesian dengan dia sebab dia yang banyak buat house chores. memang dia kata he is willing to do that tapi sebagai wife, rasa macam tak sedap hati. selepas I positive pregnant, lagilah tak boleh nak buat apa, just having my sweet time with my morning sickness. thanks so much abang!

nak jadikan cerita, last weekend, my husband and I ke kedai dobi untuk hantar comforter untuk dicuci. pekerja kedai dobi tu I kenal. pernah bersembang dengan indon berkenaan untuk minta tolong dia carikan I maid. I pon sibuk dok Tanya indon ni pasal maid depan encik husband. terus encik husband keluar dari kedai tersebut. huhuhuhu. so, I understand now, how much he don't want to have a maid. okey, I try to convince myself to go for bibikless... the pros are..

1. we will have more quality time with our kids without presence of a stranger (maid).
2. we could have a harmony situation in family where everyone including kids when we help each other to ensure the house is clean. syahmi dan Kyra dah pandai basuh dan kapur kasut sekolah mereka sendiri. that task is done by maid, before.
3. we could communicate more with our kids.
4. kalau rumah bersepah takde sape kita nak marah. sebab kadang tu maid ni ada masa2 malas dia.
5. tak perlu nak renew permit maid every year. save budget about rm800 per year.
6. tak perlu nak sakit hati kalau maid buat perangai.
7.  and as I see, most of the task in the house we could do it better than done by the maid. it only takes time and effort.
8. kepenatan melayan anak2 disamping menjalankan house chores akan menurunkan sedikit berat badan.. ok, harap2 ini menjadi! ahaha.
9. no stranger in the house. (this one, my husband's preference.. heheh)

ok, macam ada lagi je kebaikan kalau takde maid. tapi, malas nak fikir dan elaborate. cumanya kalau ada maid ringan sikit la beban kerja kita seharian. but for now, better bibikless. because im sicked of their behavior. pagi ni pon, one of my neighbor's maid dah lari.. jenuh dia nak susun jadual untuk family. hmmmm... I don't want to have that experience anymore. enough is enough.. jika I dah deliver baby by this September pon, I dah bincang dengan husband untuk hantar baby ke nursery yang diuruskan oleh orang melayu kita. walaupon mahal sikit tapi harapnya lebih selamat dan terjaga.. mudah-mudahan.. may Allah ease our task. in shaa Allah aameen..

2 comments:

Hariah Ahmad said...

caiyok2.. yakin boleh kak yong..
akak pun gitu juga dolu2.. ada maid.. mudahlah sikit kerja rumahtangga.. tapi melayan karenahnya amatlah mencabar keimanan gue.. :)

InshaaAllah Allah buka jalan bg kita .. by the way.. tahniah.. & take care!

izz said...

tq kak cyah.. in shaa Allah berhasil eheheheh