Sunday, April 20, 2014

diet atkins

assalamualaikum..
 
huhuhu lamanya tak update beria-ia... minggu ini ahkak tension sikit.. sebab assignment yang berlambak.. sabtu ahad ni ada test pulaknya.. padahal assignment yang ada 5 tu pon belum finalize lagi... memang rasa nak nangis dan rasa nak cuti seminggu.. tapi.. I need to face it.. kena buat perancangan nak buat yang mana dulu.. tu je.. disamping kerja-kerja office.. kalau dah tak boleh nak settlekan diluar waktu office.. makanya.. perlulah bercuti... huhu.. jumaat ni terpaksa juga bercuti kerana nak melawat abah mertua yang di potong jari kaki kerana diabetes... sedihnya... :((
 
 oklah... tujuan entry ni adalah untuk meraikan diet ala2 atkins ahkak.. baru 5 hari hidup tanpa nasi.. huhu.. tp sebenarnya taklah beria diet atkins pon.. sebab macam tak dptla nak ikut sangat induction 2 minggu tu.. ada cheat jugak.. tapi.. Alhamdulillah, ada rasa ringan sikit badan.. berapa KG jangan ditanya.. sebab dah fobia nak timbang.. sebab last timbangan kira2 setengah tahun yang lalu sudah hampir 70KG.. sedihnyaa...
 
lepas anak dah besar2 ni makin menjadi2 naik berat badan ni.. adakah kerana factor usia? sebab ahkak jaga juga makan.. selalunya nasi setengah senduk je.. banyak minum air... hmmmm... sedih... tak silap berat lepas bersalinkan syabil 63KG... berat time anak dara 53KG.. hajat dihati dapat turun sampai 60KG pon okey dah... konon incik husband kata kurus sangat tak cantekkk... kikikiki ada2 jela ko bang... okeyla.. pyramid makanan diet atkins kat atas tu adalah dari sini.. boleh juga google sendiri.. macam-macam info ada.. kat FB pon ahkak like page Kelab Diet Atkins Malaysia

yang pyramid atas ni adalah yang original... maksudnya diet seimbang... ermm.. ahkak yang benarnya ikut dua2.. mana yang sempat.. yang penting avoid nasi dan makanan berunsurkan gandum la buat masa ni.. banyakkan minum air.. aerobic seminggu sekali.. kalau rajin, swimming seminggu sekali.. amik supplement Shaklee... nanti2 la ahkak share supplement apa yang ahkak amik..
 
berbalik kepada diet atkins.. memang ada pro and cons.. ahkak ada baca macam-macam info... terpulanglah kepada diri kita sendiri kan.. kita yang punya badan.. kalau ikut diet advisor terkenal, kevin zahari .. dia mengesyorkan diet seimbang... lepas ahkak dapat berat 60kg nanti memang ahkak akan amalkan diet seimbang.. for now, kena usaha keras sikit... sebab macam dah tak percaya dengan produk2 slimming ... ermmm.. nanti2lah ahkak kuatkan semangat naik atas penimbang berat ye... sebab penting juga untuk analisa diet ahkak ni menjadi atau tidak.. kalau tak, penat je berlapar kannnn... hehehe.. oklah.. nak sambung kerja.. take care...

4 comments:

Cho Zila said...

diet jangan tak diet.. akakni pun dah putus asa rasanya...

izz said...

hukhuk.. jangan putus asa kak.. moh kita! heheh

LydSunshine said...

tapi makan nasi dgn lauk macam2 tu sangat sedap... huuu...

Roshaliza Rosli said...

waaahh diet ek...semoga berjaya babe..nanti beritahu hasilnya!