Monday, July 15, 2013

Alhamdulilah.. menjadi !

salam alaik...
 
senyum sampai telinga... meh nak share resipi butter rice, hotdog roll bread, rosemary chicken and coleslaw.. hehehe ini mengikut cara I lah ye... :) sorry, entry resipi I ni panjang sikit dari biasa.. ngeee
 
butter rice
 
4 pot beras
4 sudu planta
1 setengah kiub ayam knorr
bawang putih dan halia
sebiji carrot di dadu kecik2
tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk lumat menggunakan planta
dah wangi, masukkan dalam periuk nasi ..
masukkan carrot yang dah didadu,
masukkan kiub ayam...
pastu just masak macam biasa..
 
komen : resepi ni mmg sedap.. ala2 nasi butter Kenny rogers gitu :)
 
hotdog roll bread
 
resipi ni senang sgt.. inspirasi dari kawan I, syahnas...

hotdog
roti gardenia
1 biji telur dipukul
bread crumb sket

hotdog dibalut dengan roti gardenia
celup roti dengan telur
golekkan atas breadcrumb
goreng!

komen : senang sgt... goreng sekejap aje tau...
 



rosemary chicken
 
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk rosemary
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa 
2 sudu besar jus limau nipis (atau lemon)
3 sudu besar minyak jagung (boleh guna olive oil)
5 biji kentang
 sedikit planta

Cara penyediaan:
 
Ayam di potong 4  kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
 
gaulkan juga ayam dengan serbuk rosemary, lada hitam, jintan kasar.
 
Masukkan gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda
 
Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.(lagi lama lagi sedap!)
 
Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
 
Susun ayam dan kentang di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.
 
rasa ala2 ayam Kenny rogers jugak tau! wajib try sebab senang je.. :)
 
I modified resipi dari sini
 

coleslaw
 
kobis
carrot
mayonnaise kewpie
serbuk lada hitam
garam
gula
perasa
 
parut kobis dan carrot
gaulkan dengan mayonnaise, serbuk lada hitam, garam, gula dan perasa. ikut citarasa anda.. siap! senang kan... kalo letak dalam fridge lagi sedap!
 
tadaaa...!!!!
 
semalam memang I tak beli apa-apa pon food dari bazaar ramadhan... homemade semuanya.. ini hari berbuka di PJ Hilton.. ada orang belanja.. hehehe...
 
"Nikmat Allah yang manakah harus kudustakan?"
syukur Alhamdulillah.. moga diri ini sentiasa ingin perbaiki kelemahan yang ada.. Insya Allah..