Thursday, April 25, 2013

doa selepas wuduk

salam alaik..
 
saya masih cuba memperbaiki diri menuju redha Ilahi.. sangat banyak yang perlu diperbaiki.. tak terhitung selagi nyawa dikandung badan. moga Allah S.W.T bantu saya dan permudahkan urusan saya ini. hari ni nak share doa selepas wuduk.
 
yes, selama 34 tahun ni saya tak hafal pon. saya tidak merasa malu dan saya tidak akan menyalahkan mana2 pihak kerana kejahilan saya ini. malah saya bersyukur kerana Allah terbitkan perasaan ingin memperbaiki diri dan mencari redha NYA.. sesunguhnya hidayah Allah itu adalah milik NYA.. dan mohon hidayah NYA itu sampai kepada kita.. insya Allah..
 
 
 
 
Asy hadu allailaha illallahu wahdahu lasyarikalah, wa asy hadu anna muhammadan 'abduhu warasuluh. Allahummaj 'alni minat tawwabina waj 'alni minal mutathahirin. waj 'alni min abdikas solihin. Subhanakallahumma wabihamdika asy hadu alla illa anta astagfiruka waatubu ilaik. Wasollallahu 'ala saiyidina muhammadiw waala alihi wasahbihi wassalam.
Maksudnya:
Aku menyaksikan bahawa tiada Tuhan melainkan Allah yang esa tiada yang menyekutuinya. Dan aku menyaksikan bahawa Muhammad itu hamba dan pesuruhnya. Ya Allah , jadikanlah aku dari hambaMu yang soleh. Maha Suci Allah dengan sifat kepujianMu. Aku menyaksikan tiada Tuhan melainkan Engkau. Ku mohon ampun dan taubat padaMu. Dan Allah rahmati serta sejahterakanlah junjungan kami Muhammad, keluarga serta sahabat-sahabat Baginda.

Sabda Rasullullah SAW:
"Sesiapa yang mengambil wuduk dengan baik kemudian dia berkata, Asyhadu al laa ilaaha illAllah wahdahu laa syarikalah, wa asyhadu anna Muhammadan 'Abdahu wa rasulluh, Allah hummaj 'alni minat tawwaabin, waj'alni minal mutatohhiriin (maksudnya: Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah esa (Tuhan) saja tiada sekutu bagi-Nya, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu adalah hamba dan utusanNya. Allah jadikanlah aku dari kalangan orang yang banyak bertaubat dan jadikanlah aku dari kalangan orang yang menyucikan diri), akan dibuka untuknya kesemua lapan pintu-pintu syurga agar dia memasukinya dari mana dia suka.
(Hadis Riwayat Al-Tarmizi(50);Sahih:Sahih Al-Tarmizi(55) dan Al-Nasai(148);Sahih:Sahih Al-Nasai(148))
 
source:angelfire (jazakallah..)

No comments: