Thursday, March 18, 2010

MLM

salam...
hati mak sebenarnya gundah gulana.. hihi... yela kan.. memikirkan loan mak.. loan yg manyak gak la... potongan sebulan 700++.. potong gaji n appear dalam payslip.. maklum keje gomen ni senang wat loan.. masa mula2 keje bukan main ramai lagi marketing punye org dok merayu amik kredit kad dgn derang.. end up mak ada 4 kredit kad.. dh tensen dok membayar bunga ajer mak pon amik loan n setel sume utang duit plastik tu n no more credit card until now!
pastu mak terjebak plak dengan MLM atau multi level marketing... masa tu baru kahwin n blom ada anak.. so, waktu2 terluang konon nk carik duit lebih bantu suami.. time tu suami mak konstabel aje... gaji dia tk sampai pon 1k time tu... dh tolak itu ini bape je dpt dlm tangan kan... so, mak ikut jiran mak dok wat zhulian.. ala, yg MLM brg kemas gold plated tu... manyak jugak modal mak... dlm 15k++ kot... loan lagik! time tu semangat amatlah berkobar2... konon nk ikut jejak org2 yg dh berjaya la... tingin nk pakai kete beso.. uhuk! tup tup pregnantkan si syahmi.. so, senyap jap... dh senyap2 dh beranak bagai trus mcm tkde mood nk buat bisnes dah.. ada jugek pegi kelas bimbingan yg derang organize... pastu upline dok call... rasa mcm rimas plak... then, agaknya upline malas dh nk follow up.. terus berkubur bisnes tu... bayo la loan tanpa nampak hasilnya.... huhuhu
then, tetiba senior(arwah dah kakak ni) yang lama mak x jumpe dtg umah n introduce plak Hai-O tahun 2008.. agaknya mak ni mmg jenis cpt terpengaruh n semangat berkobar2 time mula2 je kot... dia dok pujuk2 buat bisnes n janji nak buat sama2... mak pon dengan semangat nk naikkan taraf kewangan family walopon time tu asben mak dh jd inspektor sahab.. maklumla anak nk masuk 3 org.. macam2 mak plan utk anak2.. so, konon nk dptkan side income la kan... mak pon setuju.. amik lg loan 23k plak untuk 10 set bio-aura... ermmmmmmmm.... end up sama jugak dgn zhulian tadi.. apalah nasib.. tp nak sedapkan hati, mak cakap dlm diri nk bantu upline2 nun.. moga Tuhan murahkan rezeki mak dan keluarga plak kan...
sekarang mak bertekad tak mau lagik terlibat dengan MLM nih... tambahan lagik kalo buat bisnes dgn buat loan.. end up kita kena baya interest lagik! macam hai-o tu mak kena baya 45k utk 10 years.. alahai... dugaannnn.. lagipon pandangan peribadi mak kalo buat MLM kita dh macam tk ikhlas kalo jumpe kawan lama atau kawan baru.. dlm otak time tu nk tarik org tu join bisnes kita.. mmg betul mungkin kita bukak pintu rezeki dia kalo dia betul2 buat dan berjaya.. tp kalo jenis macam mak ni??? tk ke kita rasa macam menganiaya org tu?? upline mak pon nk jaga org yg betul2 buat bisnes la kan... kalo yg jenis macam mak ni??? ermm.. hai hai bye bye la jawabnye..
skarang pon mak tengah fikir nk wat ape bg tambah pendapatan utk anak2.. yela, at least dpt baya duit insurans anak2, anta anak ke kelas swimming, kelas ballet, kelas muzik etc... utk kita buat belanja g spa ke.. bercuti sekeluarga ker kan... mak ada gak buat sambilan insurans n anta indon cuci umah org time weekend... itu sume utk dptkan pendapatan lebih.. oh ye! lupa plak, mak ada jugek tlg kawan jual baju budak branded disini... hehehe... moga mak berjaya dptkan tambahan rm500 minimum utk family...nak cover balik loan yang mak amik tu.. amin... moga Tuhan permudahkan...

5 comments:

CkYnHaShiM said...

wow..manyak tu loan..sebelun dah same cam gaji minah kilang dah..huhuhu..

ye la..memula mmg niat nak berjayakan..last2,malas..tu la malas nk joint mende2 ni sumer nk plak sampai kena wat loan ni..huhuhu..

x pe,ade rezki lain tu nanti tu kat memane kan..insyaallah..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Laa..ye ke izza! byk nye buat loan MLM dgn zhulian dan HI-O..isshkk3x.. dah ada pglaman MLM ni tu yg susah..sbb dlm kepala sure dah set yg MLM ni tipu org,upline mkn duit downline dsbgnya ..klu tak leh join biz AL dgn kami..modal kecik je..bwh RM500 ;)

izz said...

ckyn : a'ah... harap2 Tuhan permudahakan rejeki.. hehehe

syima : nnt kita jumpe... nk juga tau cemane kan.. huhu

ibu 2AZ said...

semoga dipermudahkan urusan ye izza..tuhlah..mlm nih bnyk lak modalnyer..cam ina try lah jugak side2 income..pernah dgr 4life transfer factor..ina+anak2 makan..alhamdulillah..sambil2 tuh b'kongsi ngan kwn2..tuh yg cuba wat secara kecil-kecilan sambil b'biznes..modal kecik ajer..tk mampu nak komitt bbynk kan..

izz said...

ina : tula kan... ada jugek rasa nk try yg modal kecik2... insyaAllah... moga Tuhan permudahkan rejeki kita utk anak2 ye na..